Részletek

Egy éjszakára bárki, bármilyen szakember bőrébe bújhatott péntek este a Szakmák Éjszakáján. A szakképző iskolák tárt kapukkal és több mint 120 programmal fogadták a pályaválasztás előtt álló gyerekeket és szüleiket, Az ötlet tavaly Szegedről, a Szegedi Szakképzési Centrumból indult és annyira elnyerte a többi Szakképzési Centrum tetszését, hogy végül országos rendezvény lett belőle.
Az idén is népszerű volt a Szakmák Éjszakája Szegeden. A Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolában az érdeklődők megismerkedhettek olyan foglalkozásokkal, szakmákkal, mint például a védőnő, mentőápoló vagy a divattervező.
Horváth Levente Attila, az SZSZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola igazgatója:
: „Egész évben ez a legnagyobb rendezvényünk, gyakorlatilag év elejétől készülünk rá, hatalmas szervező munka. Szeretnék ide csábítani a leendő tanulóinkat és a szülőket, és szeretnénk megmutatni azt a szakmákból, ami érdekes lehet.”
Az egészségügy iránt érdeklődők szűrőprogramokon vehettek részt, de lehetőségük volt kipróbálni a legmodernebb interaktív egészségügyi eszközöket, a felnőtt betegápolást pedig egy szimulációs babán is gyakorolhatták.

László Evelin Eszter:
„Nagyon érdekelt az egész bemutatása, maga az iskolának, érdekelt ez az egész, hogy milyen lehet ápolóként így beállni, megnézni, hogy milyen valójában egy ilyen munka.”
Elek Georgina:
„Nagyon szeretnék egészségügyben dolgozni, ápolónőnek szeretnék készülni, bár Anyukám le akar beszélni, mert, hogy ha lesz családom, akkor nehéz lesz őket otthon hagyni, de én szeretnék segíteni az embereken.”
A Csonka János Szakgimnázium az autók iránt érdeklődőket várta, akik megismerhették a Scania 2016-os széria kamionját és lehetőségük volt a Magyarország útjain még ritkaságszámba menő jármű vezetőfülkéjébe is beülni. A Szakmák Éjszakája remek lehetőség az intézmények népszerűsítésére is.
Csala Tibor, az SZSZC Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója:
„Az iskola kollégái, oktatói tudnak olyan módon megjelenni, ami nem biztos, hogy a tanórákon kiderül. Azt gondoljuk, ezzel nagyon erősen tudjuk támogatni, hogy jöjjenek a diákok, megismerjék az iskolának ne csak a tanórai oldalát, hanem ezt a tényleg konkrétan szakmai oldalát.”
Csizmazia Barnabás például motorszerelőnek szeretne tanulni. Csizmazia Barnabás:
„Azért fontos ide eljönni, mert megismerhetjük, hogy itt a Csonkában milyen szakmákat tanítanak, és, hogy mit dolgozunk majd felnőttként.”
Az éjszakai rendezvény résztvevői kipróbálhatták a járműfényező szakma oktatásának legújabb vívmányát, a 3D-s festés és fényezés gyakorlati oktatás szimulációját. Ezen az estén Szeged összes szakképző intézménye megtelt az érdeklődőkkel. Így egy év múlva biztos megint lesz Szakmák éjszakája.

Kategória

Helyi Hírek

Címkék: