Részletek

Nem jött össze az október 31-i határidő sem, tovább tolódik a Brexit. Már persze, ha lesz egyáltalán. Weinhardt Attila, a Portfolio senior elemzőjét a legfrissebb fejleményekről kérdeztük. Szóba került az is, milyen hatása lehet a britek kilépésének a magyar gazdaságra, a kint dolgozó magyarokra.

2019. október 17-én délelőttre, az EU-csúcs kezdetére megszületett az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság közötti új Brexit-megállapodás, ami mindkét oldalon nagy engedményeket tartalmaz azért, hogy egyszerre érjék el az 500 km-es északír-ír határ nyitva tartását és az Egyesült Királyság vámunióból való teljes kilépését. Az északír-ír tartalékmegoldást törölték a kilépési megállapodásból és a helyére egy bonyolult rendszer lép, aminek fenntartásáról egy északír tartományi parlament dönt.

A gordiuszi csomót úgy sikerült átvágni, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság vámtérségének marad a része, és az áruk vámolását nem az északír-ír határon, hanem az egyes kikötőkben végzik majd a Brexitet követő átmeneti időszak vége után, azaz 2021-től. A megállapodás lényege, hogy ha külső, harmadik országból érkezik áru az északír területre és az nem megy tovább az EU-ba, akkor a brit vámokat kell alkalmazni. Ha viszont ez az áru továbbmegy az EU egységes piacára, akkor az EU-s vámokat kell alkalmazni, és ezeket a brit hatóságoknak kell beszednie az EU nevében.

A megállapodás alapján tehát az Egyesült Királyság a Brexit után önállóan is tud kereskedelmi megállapodásokat kötni a világ többi országával és az EU egységes piacának négy alapvető szabadságelve sem sérül: az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek szabad mozgása. Ezt a megállapodást a brit parlament többsége 2019. október 22-én jóváhagyta, azonban a brit törvényekbe átemelését egyelőre elutasította.

Friss gazdasági és tőzsdei hírek:
http://www.portfolio.hu
http://www.portfolio.hu/tozsde.php

Kategória

Gazdaság